Ik kreeg een e-mail van dhr. Bakker met een vraag over onderstaande groepsfoto. Zijn vader was vroeger technisch bedrijfsleider bij strokartonfabriek Hooites Beukema te Hoogezand en hij staat hier op een groepsfoto gemaakt bij de Heemaf rond 1953.

Heemaf-Strokartonfabriek2

DouweBakkerGeheel rechts met sigaret in de hand is dhr. Wiebren Joustra, verkoper bij de Heemaf. De achtste persoon van links (achteraan) is dhr. Douwe Bakker, technisch bedrijfsleider van de Strokartonfabriek Hooites Beukema bij - waarschijnlijk een bezoek van personeel van de Strokarton fabriek of een technisch genootschap waartoe dhr. Douwe bakker behoorde - aan de Heemaf. Op deze groepsfoto staat nog een persoon die bij het personeel van de Strokartonfabriek behoorde, de rest van de mensen op de foto zijn niet bekend. 

Nieuwe informatie ontvangen 06-05-2015 van Thijs Papelard.

Mijn vader J.C. Papelard (1904-1996) was in dienst van Heemaf van 1936 tot 1966. Van 1936 tot 1950 heeft hij (met zijn gezin) in Argentinië gewoond. Vanaf 1950 woonde hij in Hengelo op de Antillenstraat 1 (voorheen Bankastraat 55). Uit die tijd meen ik een aantal personen te herkennen, en wel (allemaal Heemaf-mensen):
Voorste rij, helemaal links: Des Tombes.
Voorste rij, 3de van links: Bep Moormans.
Achterste rij, 3de van rechts: Huizinga.
Achterste rij, 4de van rechts: Van den Bos.

Kent u mensen die op deze foto's staan? Graag info per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Er zijn veel van dit soort groepsfoto's gemaakt bij de Heemaf in Hengelo. De Heemaf was in die tijd

het grootste elektrotechnisch bedrijf van Nederland en veel bedrijven, scholen en technische genootschappen,  die werkten met of machines kochten bij de Heemaf organiseerden bedrijfsuitjes naar de Heemaf met rondleiding door het bedrijf. Als afsluiter werd er altijd een groepsfoto gemaakt voor het gebouw van de Heemaf.

Heemaf-Strokartonfabriek

Links een stoommachine van Stork en rechts een generator van de Heemaf zoals deze in Strokartonfabriek Hooites Beukema in Hoogezand opgesteld stond.

 

Schakelbord en draaistroom generatorgedreven door een Stork zuigerstoommachine in strokartonfabriek Hooites-Beukema te Hoogezand, locatie Strokartonfabriek Hooites-Beukema Hoogezand 5-5-1931, bron: HCO Zwolle.

Korte historie
Strokartonfabriek van Hooites-Beukema aan de Kalkwijk werd in 1869 gesticht en was de eerste strokartonfabriek van Groningen. Oprichters waren de huisarts J.J. Beukema en de scheepsbouwer R. Hooites. Het bedrijf ging later op in de Coöperatieve vereniging tot verkoop en verwerking van stro "De Combinatie". In 1977 werd het bedrijf geliquideerd als gevolg van hoge grondstofprijzen (weinig stro door droogte), te grote voorraden en naderende milieuverplichtingen. In 1980 werd het gebouw gesloopt.

StrokartonfabriekHooitesBeukema

Strokarton Hooites Beukema te Hoogezand (1915-1920)

Artikel Utrechts Nieuwsblag brand Hooites Beukema

In 1950 was er een grote brand bij strokartonfabriek Hooites Beukema.

HeemafStrokartonHooitesBeukema1 HeemafStrokartonHooitesBeukema2

Interieur van de Strokartonfabriek Hooites Beukema. Het is niet duidelijk of de machines ook van de Heemaf zijn. 

HeemafStrokartonHooitesBeukema3

Interieur van de Strokartonfabriek Hooites Beukema, Hazemeyer en Heemaf schakelmateriaal. Geheel links het Heemaf logo (zwarte schakelkastje).

HeemafStrokartonHooitesBeukema4 HeemafStrokartonHooitesBeukema5

Interieur van de Strokartonfabriek Hooites Beukema, links een Heemaf dynamo, rechts een schakelbord, waarschijnlijk ook van de Heemaf. De zwarte wandtelefoon die links naast  het schakelbord hangt is van de Heemaf. Voor meer informatie over Strokartonfabriek Hooites Beukema verwijs ik u naar DEZE LINK. 

Bron: Jan Douwe Bakker. Informatie: Wikipedia

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7723774

Wie is online

We hebben 544 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!