Begemann

Begaclaim geeft het opFusie Holec en Begemann
Eind tachtiger jaren van de 20e eeuw probeerden medewerkers van Smit Slikkerveer meer los te komen van Holec. Ze kochten aandelen om de aandeelhoudersvergadering in Utrecht te beïnvloeden. In Hengelo waren de Holecmedewerkers bang dat dit zou leiden tot het uiteenvallen van Holec. In een nachtelijk beraad werd door een aantal medewerkers dan ook besloten iedereen te vragen 6 aandelen te kopen en daarmee stemrecht te hebben op de aandeelhoudersvergadering. Dankzij de aanwezigheid van meer Hengeloers dan uit Slikkerveer konden de aanvallen gepareerd worden. De directie van Holec werd niet naar huis gestuurd. Tom Jansen, directievoorzitter van Holec, kreeg daardoor de tijd om naar een oplossing uit te zien. Hij vond die in de vorm van Joep van den Nieuwenhuyzen en Begemann. Op 28 augustus werd bekend gemaakt dat het overleg zover gevorderd was dat er een fusie tussen beide ondernemingen verwacht kon worden. In eerste instantie leidde de fusie tot een opleving van alle Holecbedrijven. Maar in de loop van de jaren ontstonden er binnen Begemann problemen. Dat resulteerde uiteindelijk in het splitsen van de Holecbedrijven in afzonderlijke delen die door Begemann uiteindelijk werden verkocht. Holec viel uiteen. Hazemeyer nu Holec Holland kreeg het recht zijn naam te behouden. Dat betekende dat andere bedrijven hun naam moesten aanpassen. Holec Projects werd QtecQ en Holec …………… werd Hitec.

{jcomments off}

Heemaf was binnen Holec niet de sterkste partner in het overleg van de toekomstige organisatie. En zo kon het gebeuren dat de grote motoren en tractiemotoren niet meer in Hengelo, maar in Slikkerveer werden gemaakt. Met de komst van de drukknoptelefoontoestellen was Heemaf niet meer in staat deze ontwikkeling te volgen. Heemaf had te weinig omzet in telefoontoestellen om een internationaal concurrerende prijs te kunnen maken. De telefoonproductie werd in Hengelo dan ook stilgezet. Onder druk van de marktomstandigheden, gedwongen door tegenvallende resultaten van het diversificatiebeleid werd het beursgenoteerde fonds Holec N.V. midden jaren 80 teruggeworpen op de kernactiviteiten; de elektrische energietechniek.

Het centraal geleide Holec N.V. ging eind 1989 over in handen van de Koninklijke Begemann Groep. Daarbij werd een decentralisatiebeleid ingezet, waarbij de diverse groepen van het Holec-concern eigen verantwoordelijkheid kregen. Eén van die groepen, waarin de activiteiten op het gebied van schakelen en beveiligen werd ondergebracht, was Holec Systemen en Componenten B.V. In deze B.V. werden de activiteiten ondergebracht van het vroegere Hazemeyer, Heemaf en Coq. De buitenlandse activiteiten van deze firma's werden samen met het nieuw gevormde Holec Systemen en Componenten B.V. ondergebracht in Holec International B.V. De groep kent enige jaren van groei, met name verkregen door buitenlandse activiteiten. Activiteiten ook die gevoeliger zijn voor economische fluctuaties dan de goedlopende basisactiviteiten in Nederland.

Begemann-topman Van den Nieuwenhuizen komt door de HCS- en RDM-affaires in problemen. Die problemen werken door in de financiering ruimte voor de dochters, waaronder Holec. Het buitenlandse expansiebeleid houdt geen stand. Verliezen nemen toe. 

Medio '94 start Holec met een reorganisatieplan. Eind '94 wordt het succesvolle Holec Hoogspanning in Amersfoort losgemaakt uit de groep en verkocht aan Elin Energieversorgung uit Oostenrijk. De rest van de groep werkt in 1995 hard aan verbetering van de organisatie in Nederland en daarbuiten.

Meer volgt...... 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7557052

Wie is online

We hebben 276 gasten en geen leden online

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd