Op 5 en 6 juli 1929 brachten ruim 100 topmensen uit de regering, financiële wereld, scheepvaartkringen, directies van Indische Cultuur en andere ondernemingen, vertegenwoordigers van grote industriële verenigingen en een aantal leiders van grote Nederlandse bedrijven een bezoek aan Twente. Het bezoek werd als een voortzetting gezien van een eerder bezoek twee jaar daarvoor aan Philips in Eindhoven. De organisatie was deze keer in handen van Stork.
Foto van het bezoek aan de Heemaf
Vrijdag 5 juli staat de metaal- en elektrotechniek centraal met bezoeken aan Stork, Dikkers, de Heemaf en het Twentsch Centraal Station. Op zaterdag 6 juli is de textiel aan de beurt met bezoeken aan de Nederlandsche Katoenspinnerij, de Koninklijke Weefgoederenfabriek in Hengelo, H.P. Gelderman & Zonen in Oldenzaal en G.J. van Heek en Zonen in Enschede.
Links: de uitnodiging van juni 1929. Jonas en Kruseman Amsterdam - Directeur effectenbedrijf. Rechts enige informatie aan de deelnemers
Aan alles was gedacht, bagage werd op het perron van het station overgenomen en op de diverse logies-gelegenheden bezorgd. De ontvangst was in het Concertgebouw tegenover het station. Daar werd een maaltijd aangeboden door de directies van Dikkers en Heemaf. Om 13.30 uur volgde een autorit naar de bedrijven van Stork. Om 15.30 splitste de groep zich voor een bezoek aan Dikkers of Heemaf. Om 16.45 uur was er een gemeenschappelijk treffen bij het Twentsch Centraal Station voor Electrische Stroomlevering .
het menu op vrijdag 5 juli in het Vereengingsgebouw. Gefrappeerd = opvallen aandacht trekken.
Deel van de tafelzitting bij de lunch op 5 juli
1: Willink, directeur Heemaf
2: Keus, directeur
3: Stapff, onderdirecteur Heemaf
4: Philips, oprichter bedrijf
5: ter Kuile, oprichter Nico ter Kuile & Zonen Enschede
6: Stork, zoon van oprichter Stork
7: Otten, schoonzoon Philips onderdirecteur Philips
Om 17.15 uur krijgen gasten die in Hengelo overnachten de mogelijkheid om hun logies te bekijken. Voor degene die buiten Hengelo logeren is er in de kantoren van Stork een verfrissing. Om 19.00 uur komt iedereen in het Verengingsgebouw voor een uitgebreide maaltijd gevolgd door een gezellig samenzijn, er is een concert van muziekvereniging Armonia in de tuin. Na afloop worden de gasten in auto's en autobussen naar de logeeradressen in Hengelo, Delden, Enschede en Oldenzaal gebracht.
Eerste bladzijde met de lijst van genodigden
J. Donner = de vader van schaker Jan Hein Donner en grootvader van J.P.H. Donner, nu vice- voorzitter van de raad van State.
Op 6 juli is de dag voor de katoenindustrie, er wordt in drie groepen gewerkt. Bezocht werden de Nederlandsche Katoenspinnerij en de Koninklijke Weefgoederenfabriek voor groep een. Groep twee bracht een bezoek aan de spinnerij en weverij van de firma G.J. van Heek & Zonen in Enschede en groep drie bezocht Gelderman en Zonen in Oldenzaal. Om 13.00 uur was er een maaltijd in het Volkspark in Enschede.
De organisatie was tot in details geregeld bezoekers die per eigen auto kwamen kregen zelfs garage mogelijkheden. Veel documentatie over deze dagen is in het archief van techniekmuseum HEIM in Hengelo gevonden.In de Stork fabrieksbode van 6 juli 1929 stond een uitgebreid verhaal over het bezoek. Van alle te bezoeken bedrijven stond er een uitgebreide beschrijving over hun geschiedenis in.
Willy Ahlers
Holec Historisch Genootschap
Comments powered by CComment