Media

Het nieuwe boek van oud politicus Roel van Duijn werd onlangs gepresenteerd, interessant detail was dat dit verhaal zich deels afspeelde in Hengelo bij N.V. Hazemeyer Signaalapparaten. Hazemeyer had een actieve verzetsgroep in WO II. In dit oorlogsdrama wordt Herman, een medewerker van Hazemeyer opgepakt nadat hij met een kompaan een aanslag pleegde op een Wehrmachttrein. Hij komt in concentratiekamp Vught te zitten. Zijn vrouw Leen gaat een relatie aan met een Duitse SD Hoofdcommandant en weet hem zo vrij te krijgen uit het concentratiekamp. Na de oorlog wordt dit niet begrepen en wordt zij als "verraadster" aangezien. De hoofdpersonen in dit verhaal zijn familie van Roel van Duijn. Hij zocht dit verhaal tot op de bodem uit en kwam tot de conclusie dat Leen een heldin was !

In het donker brengen twee ex-pacifisten een bom aan op de spoorlijn waar een Wehrmachttrein zal rijden. Het is 1942. Een van de twee is Herman, de ex-schoonvader van de schrijver. Er is verraad en Herman en zijn vrienden verdwijnen naar concentratiekamp Vught. Zijn vrouw Leen gaat naar de Sicherheitsdienst en verleidt een Hauptscharführer met een oog voor vrouwelijk schoon. Dit alles om haar man te redden. 

'Als ik op zo'n manier ben bevrijd dan wil ik liever terug naar het kamp', roept Herman verontwaardigd uit als hij het verhaal hoort. Hij jojoot tussen vreugde over zijn herwonnen vrijheid en weerzin over het idee dat zijn vrouw in de armen van de vijand lag en daardoor verraad zou hebben gepleegd. 

Roel van Duijn onderzocht de familieverhalen en legt na driekwart eeuw de historische werkelijkheid over deze overspelige bevrijding bloot. Tevens werpt hij licht op de tot nu toe vrijwel onbekend gebleven Twentse verzetsgroep Hazemeijer. Deze reconstructie van een verborgen geschiedenis rehabiliteert de als moffenhoer beschuldigde verzetsvrouw Leen. Ook staat hij stil bij de rol van een mysterieuze SD-er. 'Verraad' blijkt soms trouw. Het boek staat ook pal voor de rol van de vrouw in het verzet, dat ten onrechte onderschat is.   Een uitgebreid artikel stond in dagblad Trouw in de zaterdageditie van 16 april 2016.

 

Productiehal Hazemeyer Signaalapparaten (1940-1945) bron: ANP

‘Verraad’
De driehoek van een verzetsechtpaar en een SD-agent
Roel van Duijn
Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789461538666 NUR:680
18,95  euro

Voor meer info: Roel van Duijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

{jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7723097

Wie is online

We hebben 150 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!