De World's Columbian Exposition — ook bekend als The Chicago World's Fair — was een wereldtentoonstelling, die in 1893 werd gehouden in Chicago ter viering van het feit dat 400 jaar eerder Christoffel Columbus in Amerika arriveerde. Het Bureau International des Expositions heeft de tentoonstelling achteraf erkend als de 11e universele wereldtentoonstelling, waarmee de tentoonstelling de tweede officiële wereldtentoonstelling in de Verenigde Staten is.

Rento Hofstede Crull, oprichter van de Heemaf en aan de basis van vele elektriciteitsbedrijven in Nederland, was hier ook te vinden. Onlangs vond ik een uniek krantenknipsel met een prachtige foto van Hofstede Crull in zijn jonge jaren gemaakt tijdens de Wereldtentoonstelling in 1893 zittend bij de stand van " The General Electric Company". Op deze foto was hij dus 30 jaar.

HofstedeCrull1893-WorldColumbianExpositionAmerika-sepia 

map1893 machinehal1893

Links de plattegrond van de Wereldtentoonstelling in Chicago (1893) en rechts de machine hal waar de elektriciteitstentoonstelling plaats vond.

thomsonHoustonGeneralElectric

Na zijn studietijd in Hannover organiseerde Hofstede Crull voor het Amerikaanse bedrijf Thomson Houston de beurs stand op de grote elektriciteits tentoonstelling in Frankfurt am Main in 1891. Thomson Houston bezat in die jaren een vestiging in Hamburg en Hofstede Crull werkte daar korte tijd.  Direct na de tentoonstelling vertrok Hofstede Crull naar de USA, waar hij in de fabrieken van " The Thomson-Houston International Company"  veel ervaring opdeed en waar hij ook de wereldtentoonstelling in Chicago van 1893 bezocht. Thomson Houston werd in 1893 opgenomen in het nog grotere bedrijf van " The General Electric Company" . Hierdoor kreeg hij toegang tot kennis, systemen en werkmethoden van dit bedrijf. Samen met " Westinghouse " was General Electric de voorloper van de elektriciteitsbedrijven in de wereld. De promotie van de energiesystemen -  de strijd tussen Edison (General Electric) en Westinghouse (Tesla)  - had juist daarvoor plaats gevonden. Dit had geleid tot een bittere strijd tussen Edison, aanhanger van de gelijkstroom techniek en Westinghouse, promotor van de wisselstroom. Uiteindelijk overwon de wisselstroom en in 1892 ging zelfs General Electric (ontstaan uit Edison) wisselstroom machines bouwen.

Tesla polyphase exhibit at 1893 worlds fair-small

Prachtige foto van de stand van Westinghouse (links) en daarnaast die van de General Electric Company op de Worldfair in Chicago (1893). Bron: Wikepedia

Met de kennis die Hofstede Crull in Amerika opdeed was hij klaar om ook een soortgelijk bedrijf in Nederland te starten. In het voorjaar van 1894 werkte hij eerst nog enige tijd voor het Hannoverse bedrijf 'Körting'  en op 1 april 1894 begon hij met een eigen bedrijf en startte hij 'elektro- Technisch & Technisch Bureau' in Borne. In 1908 richtte hij de Heemaf in Hengelo op " N.V. Hengelosche Electrische En Mechanische Apparaten Fabriek"

Korting

Advertentie uit 1894

De World's Columbian Exposition / Wereldtentoonstelling Chicago / Tweede Wereldtentoonstelling van Amerika

Chicago werd verkozen boven New York City, Washington D.C. en St. Louis als locatie voor de tentoonstelling. De tentoonstelling had een grote invloed op Chicago's architectuur, kunst en status. De tentoonstelling besloeg een gebied van 2,4 vierkante kilometer, verdeeld over Jackson Park en de Midway Plaisance. Het terrein werd voornamelijk ontworpen door Daniel Burnham en Frederick Law Olmsted.

Voor de tentoonstelling werden 200 gebouwen neergezet en kanalen en lagunes aangelegd. Er waren 46 landen vertegenwoordigd op de tentoonstelling. In totaal kwamen er meer dan 27 miljoen bezoekers. Daarmee overtrof de tentoonstelling eerdere tentoonstellingen, en werd een symbool voor het Amerikanisme.

GeneralElectricOpdeWereldtentoonstellng

De General Electric beursstand op de Wereldtentoonstelling in Chicago (1893) met in het midden de " Edison Tower" voorzien van duizenden miniatuurlampjes.

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago waren elektriciteit en kunstlicht nieuwe en fascinerende uitvindingen. De tentoonstelling, die uiteindelijk 27 miljoen bezoekers zou trekken, werd geopend met de onthulling van een gigantische gloeilamp van 2,5 meter hoog. Deze bevond zich bovenin het paviljoen van Edison (zie bovenstaande foto, geheel bovenin zie je de enorme gloeilamp, boven de tekst "Edison Light"). Deze had zijn eigen gelijkstroomgenerator. Het was meteen ook de enige lamp van Edison op de hele tentoonstelling. De 180.000 lampen van normale grootte die de rest van het enorme terrein verlichtten, waren ontwikkeld en geleverd door grootindustrieel Westinghouse. Deze lampen waren aangesloten op wisselstroomgeneratoren van uitvinder Nikola Tesla. (zie foto hieronder).

Tesla polyphase AC 500hp generator at 1893 exposition

Tesla polyphase AC 500hp generator zoals hij te zien was op de Wereldtentoonstelling in 1893

Hieronder nog meer foto's van de Wereldtentoonstelling.

Edison1893

Wereldtentoonstelling1893-9 Wereldtentoonstelling1893-11

Wereldtentoonstelling1893-10

De tentoonstelling eindigde onverwacht met een tragedie. Twee dagen voor het officiële einde werd Chicago's burgemeester Carter Harrison, Sr. vermoord door Patrick Eugene Prendergast. Als gevolg hiervan werden veel slotceremonies afgelast en vervangen door rouwceremonies.

Het gebied van de tentoonstelling werd nadien aangepast voor ander gebruik. De lagune kreeg een meer natuurlijke vorm. In juli 1894 verwoestte een brand een groot deel van het terrein van de tentoonstelling, waaronder de witte stad. Van de meer dan 200 gebouwen op de tentoonstelling staan er vandaag de dag nog maar twee overeind: het Museum van Wetenschap en Industrie en het Art Institute of Chicago Building. 

Westinghouse dynamo 1893 fair machinery building WorldColumbianExpositionExhibitHall-small

Links: Westinghouse Dynamo, rechts een willekeurige foto van de Wereldtentoonstelling in Chicago. Bron: Wikepedia

Wereldtentoonstelling1893

Bron: Wikepedia / Jaap Tuik (biografie Rento Hofstede Crull)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829361

Wie is online

We hebben 424 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!