Films

Op 07-11-1924 kwam het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (spoorwegafdeling) bijeen om een proefrit te maken met  de eerste in Nederland vervaardigde elektrische locomotief door de combinatie Heemaf/Werkspoor t.b.v. de "Nederlandsch Indische Staats Spoorwegen". Deze trein kreeg nummer 3201.

Onlangs kwam ik in het bezit van een groot aantal prachtige scan's uit het Heemaf archief van Historisch Centrum Overijssel. In de loop van de tijd zal ik een selectie van deze foto's op holechistorie.nl plaatsen. De foto's zijn allemaal zeer nauwkeurig beschreven en gedateerd door Jaap Tuik. In dit artikel 3 filmfragmenten van de betreffende trein. 

 
Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle

Bezoek KIVI aan de Heemaf voor de proefrit van de eerste elektrische locomotief vervaardigd in Nederland voor Nederlands Indië (07-11-1924)

 Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Enkele bekende gezichten van het KIVI

Enkele bekende leden van het KIVI. Geheel links directeur van de Heemaf, Ir. H.I. Keus, daarnaast een man die verdacht veel lijkt op Rento Hofstede Crull, vierde van rechts Ir. F.R. Willink (Heemaf) en geheel rechts Ir. Th. Rosskopf (directeur Smit Transformatoren).

 

Filmfragment van de proefrit van het KIVI bij de Heemaf fabriek met helemaal in het begin Ir. H. I Keus, directeur van de Heemaf.  Later zien we ook nog  een proefrit van de zesde trein die naar Nederlands Indië ging. Bron: Holec Historisch Genootschap. 

Film van de Nederlands Indische Spoorwegen uit 1929 met een groot aantal treinen, waaronder ook deze elektrische trein van de Heemaf op Java.

Tijdens mijn zoektocht in het archief  van Historisch Centrum Overijssel vond ik nog een aantal unieke foto's van het interieur van de treinen voor Java (nummer 3201) uit 18-04-1925. De foto's zijn allemaal beschreven door Jaap Tuik.

Bron: de Koloniale roeping (1927).

Interieur trein Heemaf voor Java (1925) NL-ZlHCO 464-2 3232

 Interieur van locomotief voor de spoorwegen op Java. Zicht op omvormer en accu 's (18-04-1925)

Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Bezoek KIVI aan de Heemaf voor de proefrit van de eerste in Nederland gemaakte elektrische locomotief voor Nederlands Indië (07-11-1924)

 Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Interieur trein Java (1925)  Interieur trein Java (1925)

Foto links: Interieur van de locomotief voor de spoorwegen op Java. Bestuurderscabine, gezien van rechts, foto rechts: Interieur van locomotief voor de spoorwegen op Java. Zicht op compartiment waarin motorkabels uitkomen.(18-04-1925). Bron: Historisch Centrum Overijssel.

Interieur trein Java (1925) Interieur trein Java (1925)

Foto links: Interieur van de locomotief voor de spoorwegen op Java. Zicht op hoofdzekeringskast, foto rechts: Interieur van de locomotief voor de spoorwegen op Java. Zicht op schakelbord (18-04-1925). Bron: Historisch Centrum Overijssel.

Interieur trein Java (1925)

Foto links: Interieur van de locomotief voor de spoorwegen op Java. Controller in de bestuurderskamer (open) 18-04-1925. Bron: Historisch Centrum Overijssel.

1925-eerste elektrische trein heemaf

Bron: Holec Historisch Genootschap

1925-eerste elektrische trein heemaf-zoom

 

De foto iets vergroot om de trein en ingenieurs beter te kunnen zien. bron: Holec Historisch Genootschap

Bezoek Kon. Instituut Ingenieurs aan Heemaf 1925

Proefrit van de eerste in Nederland vervaardigde elektrische locomotief t.b.v. de Nederlandsch-Indische staats spoorwegen. De mannen voor de trein zijn van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs. De spoorwegafdeling. Deze opstelling op de foto is letterlijk in bovenstaande film terug te zien. Bron: De Prins (april 1925) Holec Historisch Genootschap.

1928-Minister van Koloniën J. Ch. Koningsberger bezoekt de Heemaf. Het gezelschap bij de locomotief op het proefterrein van de Heemaf

1928 -  Minister van Koloniën J. Ch. Koningsberger bezoekt de Heemaf. We zien het gezelschap staan bij de 6e locomotief op het proefterrein van de Heemaf. Bron: Holec Historisch Genootschap

Foto'materiaal: bron Historisch Centrum Overijssel te Zwolle met dank aan Jaap Tuik en Peter van der Most.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

HHG Video Box

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7723199

Wie is online

We hebben 189 gasten en geen leden online

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd