Meer dan 30 jaar geleden werd het prachtige Minerva beeld - gemaakt door kunstenaar Jan Willem Havermans - gestolen. Het stond sinds 1929 voor het Hilton in Amsterdam. Onlangs is het beeld teruggevonden en is het te bewonderen in het Westfries museum. In 2014/2015 zijn ongeveer 400 bronzen beelden gestolen in Nederland en vaak werden de beelden omgesmolten. De Minerva is dit bespaart gebleven.

De Minerva is weer te zien in het West Fries museum

Op 14 oktober In april 2012 kreeg ik van dhr. Havermans 2 foto's toegestuurd van 2 kunstvoorwerpen gemaakt door zijn grootvader, de beeldhouwer Jan Havermans 1892-1964. Hieronder een korte biografie van Jan Havermans uit de Wikipedia.

Hans Havermans - de rustende polderwerkerJan Willem Havermans (Rotterdam, 26 januari 1892 – Amsterdam, 7 april 1964) was een Nederlandse beeldhouwer, graficus, schilder, en tekenaar.

Havermans, een leerling van Jan Harm Weijns, was onder andere actief in Rotterdam en Amsterdam. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging de Brug en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKVB). Havermans, Paul Citroen en Charles Roelofsz stichtten in 1933 de Nieuwe Kunstschool, een vrije school en de eerste particuliere academie in Nederland. De vernieuwende school heeft bestaan van 1933 tot 1941. Onder anderen Paul Guermonprez ( fotografie), Jan Havermans (beeldhouwkunst en tekenen), Hajo Rose (grafische vormgeving) en Paul Citroen (vrij tekenen en schilderen) gaven er les. Lees meer. (foto rechts Jan Havermans met een bekend beeld - de rustende polderwerker - dat stond in Alkmaar (en overigens gestolen is). De foto is gemaakt door Herman Hahndieck en ontving ik van Hans Havermans (kleinzoon van).

Oproep: Wie weet er meer over onderstaand kunstwerk van Jan Havermans te vertellen, waar is het kunstwerk ?

Op de achterkant van de foto hieronder staat de vermelding “in de gevel. Electromotoren Dordrecht “.

EMF Dordt - kunstwerp gemaakt door Hans Havermans


Ik weet niet of dit werk is uitgevoerd en ken ook geen datum . Het kan ook een model geweest zijn, maar het moet in opdracht van en voor EMF Dordt gemaakt zijn en aangezien het in brons gemaakt is heeft het natuurlijk ook een bepaalde waarde.

 

Zijn er misschien oudgedienden die het kunstwerk van EMF Dordt herkennen of hiervan gehoord hebben? Graag willen wij meer informatie of het kunstwerk ergens bij EMF Dordt gehangen heeft en ter gelegenheid waarvan dit gemaakt is. (wellicht ook een jubileum). Reactie graag via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw reactie en medewerking stel ik zeer op prijs. Bij voorbaat dank en de vriendelijke groet van Hans Havermans , kleinzoon van de beeldhouwer

Hazemeyer
Via de Stichting Kunst en Bedrijf heeft hij destijds wel een kunstwerk gemaakt voor het 50 jarig bestaan van Hazemeyer in Hengelo (Zie de foto hieronder). Het kunstwerk hangt nu weer in het oude Hazemeyer complex. 

50 jaar Hazemeyer (Hans Havermans)

{jcomments on}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7770133

Wie is online

We hebben 409 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!