Bertus MiermansOnderstaande groepsfoto van een bijeenkomst bij de Heemaf werd gestuurd door Lidy Miermans. Haar opa B.G. Miermans staat op deze foto (achteraan links, onder de pijl). In de periode dat deze foto werd gemaakt had haar opa een winkel op de Middenweg 15, Amsterdam. Hij verkocht daar in ieder geval ook stofzuigers van het merk Ruton. Deze verkocht hij aan particulieren die deze konden aanschaffen voor 60 cent per week op afbetaling (zie foto onderaan). Zo was het voor meer mensen mogelijk een stofzuiger aan te schaffen. Hij bouwde in eerste instantie ook zelf radio's totdat Philips deze goedkoper kon produceren en het dus niet meer rendabel was.

{jcomments off}

Op 1 februari 1939 vond er een bespreking plaats bij de Heemaf voor verkopers van Heemaf stofzuigers in Nederland. Bertus Miermans was ook aanwezig omdat hij ook Heemaf stofzuigers verkocht in zijn elektra winkel in Amsterdam. De Heemaf stofzuiger werd gedemonstreerd, men kreeg meer informatie over het product en er werden contract besprekingen gehouden.

Dit model zou uitgroeien tot de best verkochte stofzuiger van die tijd. Zelfs nu vinden we nog geregeld werkende exemplaren op marktplaats van bijna 80 jaar oud ! Al voor de bijeenkomst bij de Heemaf verkocht B.G. Miermans al Heemaf stofzuigers getuige de vele advertenties van zijn elektra zaak met daarop prominent de Heemaf stofzuiger met SKA motor in beeld.


16-1-1938, bron de Tijd

Dhr. Miermans werkte in zijn jonge jaren (rond 1917) bij de elektriciteitscentrale in Zaandam (de Gemeentelijke lichtbedrijven). Deze centrale gebouwd in 1914 kreeg de elektrische stroom feitelijk van de elektriciteitscentrale in Amsterdam (Hoogte Kadijk), waar hij enkele jaren later ging werken. Hij was autodidact, maar kreeg de elektrotechniek kennis van huis uit mee. Zijn vader werkte als engineer bij suikerfabriek "Holland" te Halfweg rond 1896. Hij heeft de omschakeling naar elektriciteit en de bijbehorende machines nog volop meegemaakt. 

Datering zou rond 1920/1925 moeten liggen aangezien J. André de la Porte overleed in 1929 en B.G. Miermans hier een stuk jonger is.

Schakelbord met dynamo in de elektriciteitscentrale Hoogte Kadijk 1927-1929. Op beide foto's zien we links B.G. Miermans en rechts Ir. J. André la Porte, bedrijfsleider van de elektrische centrale, maar ook een telg uit het familie bedrijf Merrem & La Porte. Een bekend handelshuis uit die periode. Het schakelbord en dynamo zijn waarschijnlijk gemaakt door Smit Slikkerveer.

Een prachtige foto van de vader van B.G. Miermans , monteur/engineer bij suikerfabriek Halfweg (1896). Op de voorgrond links een AEG compound dynamo die gekoppeld wordt aan een machine voor mechanische suikerverwerking. Bron: Joop Miermans.

FILM SUIKERFABRIEK HALFWEG (1922)

Bron: Noord Hollands Archief

 

 
Voorgevel van de elektra zaak van Miermans

 
Links: 15-6-1938, bron: de Tijd, rechts 6-4-1938, bron: de Tijd.

Reclame stofzuigers Heemaf 1938
De Heemaf stofzuiger uit 1937-1939


26-10-1938, bron: de Tijd.

11-11-1937, Heemaf stofzuiger meisje. Pop-up Reclameplaat voor etalages.


16-11-1940, bron: de Tijd.
  

Het pand aan de Middenweg 15, later 19 in Amsterdam, rechts een advertentie uit 1935


Interieur van de winkel van B.G. Miermans, Middenweg 19 te Amsterdam, bron: Joop Miermans


De gevel van de winkel van dhr. Miermans aan de Middenweg 15, later nummer 19 in Amsterdam rond 1933


Interieur van de winkel van B.G. Miermans, Middenweg 19 te Amsterdam, bron: Joop Miermans


30-6-1933, bron: de Tijd

Met dank aan Lidy Miermans

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7805164

Wie is online

We hebben 70 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!