Rudy Neef stuurde mij een paar mooie foto's van het bedrijf van zijn vader die vroeger o.a. polijstmachines van EMF Dordt verkocht. 

Het bedrijf had de naam Groothandel “Neef” annex machinefabriek “Exact”. Zijn vader, T.A.C.Neef was de eigenaar van het bedrijf. Voorheen werkte hij bij o.a. EMF Dordt, waar hij in aanraking kwam met de oerdegelijke elektromotoren die daar gemaakt werden. Behalve de bekende slijp- en polijst machines zijn er ook pompen (o.a. voor het Kröller Müller Museum) geleverd. Het bedrijf werd opgericht in Ede, jaartal onbekend.

 

Bovenstaande prachtige foto stamt nog van voor 1947 toen het bedrijf nog in Ede (Gelderland) gehuisvest was. Helemaal links Dhr. T.A.C. Neef  (mijn vader). 

In 1947 verhuisde het bedrijf vanuit Ede naar de Wijdewormer in Purmerend. Daar zijn veel machines verkocht aan Gero en DAF. De motoren waren standaard geschikt voor het krachtnet 380v en soms speciaal gewikkeld voor 3x220v. Het bedrijf ontwikkelde daarnaast ook landbouw machines zoals jacobsladders en elevators, die vervolgens werden geplaatst bij de klanten. Later werd men dealer voor ALFA-LAVAL melkmachines. Zijn zoon had ook een elektrotechnische achtergrond en mocht thuis de machines bedraden en testen. In 1960/1961 werd zijn vader ernstig ziek en rond 1963 is het bedrijf gestopt en is het pand verkocht. Hieronder een aantal prachtige foto's van het bedrijf en van de EMF Dordt motoren. Klik op de foto's om ze te vergroten, klik dan nogmaals voor de hoogste resolutie. 

De fabriek aan de Wijdewormer (1947). 

 Een brochure van de machinefabriek rond 1947.

 

Hierboven een fragment uit een telefoongids uit 1949 waar het bedrijf onder Exact Machinefabriek en Neef Groothandel terug te vinden is. 

Bovenstaande 2 foto's zijn slijpmachines fabricaat EMF Dordt. 

Sommige machines werden gemaakt met conische as-uiteinden zodat er poetsschijven op geplaatst konden worden. (zie bovenste 2 foto's). 

Een slijpmachine gemaakt in de fabriek aan de Wijdewormer tussen 1947 en 1963.

Met dank aan Rudy Neef.

{jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7830079

Wie is online

We hebben 158 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!