Dhr. Braaf was op zoek naar een elektrisch schema voor het aansluiten van zijn prachtige oude polijst machine van EMF Dordt (bouwjaar 1930-1950). De oplossing is ook al gevonden, want Arjan Rijnfrank stuurde mij het elektrisch schema van deze polijstmachine, nog onze dank hiervoor.

Volgens een kenner bouwde EMF Dordt alleen de motor in en werd het elektrisch schema geleverd door het bedrijf dat de polijst machine verkocht. In dit geval dus wellicht de firma "Electrotechnische Groothandel T.A.C. Neef" te Ede. Dit bedrijf bestaat volgens mij niet meer (of is opgegaan in een groter bedrijf).

Hieronder enkele foto's en helemaal onderaan het elektrisch schema van deze polijstmachine opgestuurd door Arjan Rijnfrank,

Polijstmachine EMF Dordt

Polijstmachine EMF Dordt Polijstmachine EMF Dordt

Polijstmachine EMF Dordt

Polijstmachine EMF Dordt

Polijstmachine EMF Dordt

Bron en foto's : Dhr. Braaf.

 

Hieronder de oplossing en het elektrisch schema toegezonden door Arjan Rijnfrank.

Elektrisch schema van de polijstmachine

Elektrisch schema van de polijstmachine

Bij het bestuderen van de typeplaatjes blijkt het te gaan om een poolomschakelbare motor van 2.2 kW, en voor een spanning van 220 Volt driephasen. Deze typen motoren hebben wij met aantallen opnieuw gewikkeld voor de Gerofabrieken hier in Zeist.

Aansluitgegevens hangen af van het type wikkeling n.l. gescheiden wikkeling of Dahlanderwikkeling.

Volgens de foto is op de type plaat nog af te lezen dat de motor alleen geschikt is voor een spanning van 3x 220 Volt. Dat betekent dat de motor niet op een net van 3x 400 Volt kan draaien omdat de statorwikkeling niet omgeschakeld kan worden.

M.v.g.

Arjan Rijnfrank

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7805149

Wie is online

We hebben 39 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!