In 1924 kwam Professor Dr. Atten op het idee om melk te pasteuriseren door er elektrische stroom doorheen te sturen. Hij kwam in contact met Hidde Nijland , directeur van Coq Utrecht en die werd gegrepen door het idee en hij ging over tot een biologisch experiment. Coq ontwikkelde samen met genoemde professor, een elektrische melk pasteuriseer machine. Tussen de geperforeerde platen van grafiet, van elkaar geïsoleerd door glazen buizen, verliep bij 3 kV een stroom van 16 à 20 A en verwarmde de melk. In 1928 was de machine bedrijfsklaar en was de melkinrichting van H.E. Eppens in de Jan Hanzenstraat te Amsterdam de eerste die gebruik maakte van deze nieuwe uitvinding.


In gebruik name van de elektrische melk pasteur inrichting van Coq Utrecht in 1928. Bron: Smit Mededelingen 1966/archief Coq Utrecht.

Bron: Smit Mededelingen 1966/archief Coq Utrecht. 

alt alt

Officiële inbedrijfstelling van de Elektro pasteur of elektrische melk pasteur door wethouder J. ter Haar in de melkinrichting van H.E. Eppens in de Jan Hanzenstraat te Amsterdam (1928).
Vlnr. de bedrijfsleider, Professor Dr. Atten (de uitvinder), vertegenwoordiger van de apparaten fabriek Coq te Utrecht die de machine in elkaar heeft gezet. Bron:(foto links)  Prins 24-3-1928/ (foto rechts) Archief Coq Utrecht./ Smit Mededelingen 1966. 

FILM: Coöperatieve Zuivelfabriek Sneek (1923)
Filmreportage over bedrijvigheid in de Coop. Zuivelfabriek te Sneek. De aanvoer van de melk, de teruglevering van karnemelk, enkele beelden van de kaas en boterfabricage. Op 6.26 zien we een roompasteur, waarschijnlijk nog niet de elektrische melk pasteur. Klik op onderstaande play button om de film te starten.

 

Bron: Beeld en Geluid

Links schema, bron: Smit Mededelingen 1966/archief Coq Utrecht, rechts elektrisch pasteuriseer toestel (1926) VDEN.

Reclame "electromelk" - Nederlandse Karnemelkfabriek Amsterdam (1925). Bron: Geheugenvannederland.

alt

{jcomments off}

Onderdelen pasteuriseermachine, Bron: Archief Coq Utrecht, met dank aan Henk Peet.

Klik HIER voor een filmpje van de Coop zuivelfabriek in Sneek gemaakt in 1923 waarbij op 6 minuut 26 een melkpasteur machine te zien is, dus nog geen elektrische melk pasteur, maar je krijgt zo een idee hoe dit toen in zijn werk ging. (bron: VPRO)

Comments powered by CComment

Mede mogelijk gemaakt door: 
  
     

De KB archiveert deze website als Digitaal Erfgoed in het kader van een charter van Unesco. 

Contact gegevens:

 

HOLEC HISTORISCH GENOOTSCHAP
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@holechistorie.nl 
Mobiel: 06 19009274