Briefpapier met Logo AFO (1946)

Ik kreeg een email van dhr. Rahm, hij werkte tussen 1944 en 1946 bij Apparatenfabriek Overijssel in Zwolle (AFO). Hij had nog herinneringen aan de korte maar spannende tijd dat hij gewerkt heeft bij de AFO in Zwolle. Hij stuurde ook nog 2 interessante documenten mee. Hieronder zijn verhaal:

Geachte heer Hermsen,

In de oorlog heb ik gewerkt bij de AFO in Zwolle op twee plaatsen, namelijk: de Veerallee en De Blijmarkt. Helaas heb ik geen foto's maar wel herinneringen. Ik was werkzaam als produktiemedewerker (massa), machinesteller van revolverbanken en stans- machines. Verder nog als stoker van de centrale verwarming, nadat die in de winter was bevroren (ook 's nachts).

Ik haalde het eten op met de bakfiets t.b.v. de onderduikers die bij ons werkten bij de gaarkeuken in de stad en ik werd gestuurd als er razzia was om te zien waarop werd gecontroleerd. Ik heb nog het "Ausweis" waarmee ik ook in "spertijd" de weg op kon.

Ausweis dhr. J.C. Rahm

We maakten windmolens van auto-dynamo's en accu's in jampotten met zelfgemaakte gelijkrichters om de opgewekte energie 's avonds te kunnen afnemen en nog veel meer werd er geproduceerd.

Op het Rode Torenplein was in een oude bierbrouwerij een montage fabriek waar de zelf geproduceerde onderdelen werden gemonteerd en de elektro spoelen werden gewikkeld voor o.a. orgelrelais. De officiële papieren heb ik nog. De fabriek stond naast de overweg aan de Veerallee van de Kamper spoorlijn waarop een Duitse militaire trein stond (met alle ellende van dien).

Getuigschrift Afo Zwolle, dhr. J.C. Rahm

Mijnheer Citroen, een Joodse ingenieur die werkzaam was bij AFO was een meester in het uitdenken van van alles en nog wat, heel bijzonder. Het was wel een hectische tijd. Ik hoop dat U wat heeft aan dit episteltje omdat ik las dat er niet veel bekend is van het AFO verleden.
Voor mij was het leuk om weer eens wat oude(!) herinneringen op te halen.


Met Vr.Gr. J.C.Rahm

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7770128

Wie is online

We hebben 397 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!