Verhalen

HenkElsenaar1De Heemaf begon als één van de eerste bedrijven in Nederland professionele reclame te voeren. Velen van ons zullen het logo van HEEMAF nog steeds herkennen. Het was dan ook een van de grootste en belangrijkste elektro-technische ondernemingen van Nederland. Bij die reclame hoorde een marketing afdeling en die had de Heemaf al vanaf het prille begin van haar oprichting in 1908. Een fotograaf van die afdeling was Henk Elsenaar.  Mevrouw Suurmond-Elsenaar stuurde mij onlangs een bericht dat zij foto's van haar vader herkende op deze historische website. Henk Elsenaar werkte vanaf 1949 tot 1979 bij de Heemaf als een van de bedrijfsfotografen op de afdeling reclame. Vele foto's die we op onze website tegen komen zijn door hem of een collega bedrijfsfotograaf gemaakt. Hieronder haar verhaal.

Net op zolder een paar foto's gevonden van de tijd dat mijn vader, H.W. Elsenaar, hij de Heemaf werkte als fotograaf. Ik schreef eerder dat hij begon in 1959 maar dat moet zijn 1949. Wat ik weet van hem. Hij is in 2000 overleden, geboren 1 september 1918 in Rotterdam. Hij werd in 1949 aangenomen bij de Heemaf als fotograaf op de reclame afdeling. 

HenkElsenaar25jaarfotograafheemaf1973

Foto van Henk Elsenaar gemaakt door een collega fotograaf, tijdens zijn 25 jarig jubileum bij de Heemaf (1973).

HenkElsenaar-heemafhuisMijn ouders trouwden in Rotterdam op 21 september 1949. Hij werkte toen al in Hengelo. Mijn moeder verhuisde toen ook daar naar toe, een wereldreis in die dagen! Daar huurden ze een zolderkamer, bij Trui Kuipers, die een huisje had in de Tulpstraat. Na een paar jaar werden er huizen gebouwd voor mensen die bij de Heemaf woonden, in de Bankastraat. Later werd dat de Antillenstraat. Rond een driehoekig pleintje kwamen er toen verschillende rijen met huizen. Daar werd ik in 1952 en mijn broer Erik in 1953 geboren.

Al onze vriendjes in de buurt hadden een vader die bij de Heemaf werkte. Van alle vrienden van mijn ouders, werkte de man daar. Feestjes, Sinterklaas en Kerst vierden ze tezamen.
De meeste van die mensen kwamen ook uit het westen van het land, wat hen een speciale band gaf. Ze vonden het lastig met de echte Twentenaren te praten, verstonden het Twents niet en zij zagen hen ook als een aparte soort stadse mensen, met veel praatjes! Ze waren import! zei mijn moeder eens!
Mijn vader werd in 1963 erg ziek, hij had een hersentumor, en kon maanden lang niet werken. Lag 4 maanden in Enschede in het ziekenhuis, daarna nog maanden thuis om te revalideren. Daarna begon hij weer met zijn werk, maar het werd wel lastig om weer op het oude niveau foto's te maken. Ik dacht dat hij na ongeveer 30 jaar in de WAO gekomen is.

 HenkElsenaar3 HenkElsenaar4

Henk Elsenaar aan het werk bij de Heemaf, foto gemaakt door collega fotograaf van de reclame afdeling.

heemaflogoIk weet dat hij eens naar Zwitserland ging om motoren in een fabriek te fotograferen en ook naar de Deltawerken. Met een zware koffer vol gereedschap, camera's, filmpjes en lenzen ging hij per trein of per auto met chauffeur op pad. Toen ik klein was mocht ik hem vaak ophalen van zijn werk en door de hoofdingang aan de Bornsestraat ging ik daar dan naar binnen. Bij de receptie zei ik dat ik voor mijn vader kwam en ging op een lange bank zitten wachten. De fabriek ging uit, na een signaal, en honderden werknemers kwamen langs en lachten naar dat kleine meisje dat daar zat. Sommige zeiden:" jij komt voor de fotograaf Elsenaar! Ja,je lijkt sprekend op hem!" Soms mocht ik alleen door lopen en via allemaal kleine gangetjes kwam ik dan bij zijn kantoor, waar hij dan nog aan het werk was!
Lang geleden!

Kinderen-Elsenaar-Heemaf
Foto van Gera Elsenaar in 1957 bij haar vijfde verjaardag met allemaal "Heemaf vriendjes en vriendinnetjes". De ouders van elk van deze kinderen werkten bij de Heemaf.
Van links naar rechts: 1 ?, 2 Ria van Leyen,  3 Anneke Timmer tenwoolde, 4 Jan Oostenrijk, 5 Jan-Kees Hoekstra, 6 Erik Elsenaar, 7 ?, 8 Gerben-Jan Hoekstra, 9 ?, 10 Martin Oostenrijk, 11 Louise (Oesje),Beusenkamp, 12 ?,13 Gera Elsenaar, 14 ??Bolt? Foto gemaakt door Henk Elsenaar.

HenkElsenaar2

Fragment uit het fotoalbum van Henk Elsenaar (1918 - 2000)

Met dank aan Gera Suurmond-Elsenaar. Foto's familie Suurmond-Elsenaar

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7768563

Wie is online

We hebben 129 gasten en geen leden online

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd