Willy Ahlers stuurde me weer een aantal prachtige foto's van de Heemaf die nog nergens gepubliceerd zijn. Van enkele foto's is er een jaartal of een korte beschrijving. Wie weet meer te vertellen over deze foto's? Graag reactie onder aan dit artikel of een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Foto 1: blijkbaar bezat de Heemaf in het prille begin rond 1910 een boot voor transportdoeleinden. 

Foto 2: Bijschrift op de foto is Coevorden. Ik vond op Facebook nog een foto van Heemaf Coevorden. vanuit de lucht genomen en dat is zeker dit gebouw.  De Heemaf in Coevorden is ontstaan door het gebrek aan fabrieksmeisjes voor de telefonie afdeling in Hengelo. Daarom stichtte de HEEMAF een nevenvestiging in Drenthe. In Coevorden werden vanaf 1947 kiesschijven en andere telefoononderdelen gemonteerd, maar toen de PTT toestellen met druktoetsen vroeg, bleek de Heemaf niet in staat om die voor voor de PTT redelijke prijs te leveren. In 1977 kwam daarom een einde aan de telefoonproductie bij HEEMAF en de vestiging in Coevorden werd gesloten.

Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Bijschrift:  de "HEEMAF" ,aan de Parallelweg te Coevorden. Hier werden telefoons, schakelkasten en telefoon-toebehoren gemaakt. Directeur was Dhr. Visser. Momenteel is dit Sportschool Fit Sports, links de "elastiek fabriek" . Boven aan de foto zie je het Loodiep (riviertje) dat achter Tuindorp langs stroomde, voor de Weber-fabriek (Hager), de KLM-fabriek, Veenstra-metaal en achter Tankstation De Veste en uiteindelijk tussen het pand van Intergas/Van de Wetering en de "Koninkrijkszaal" ,ook ooit Parallaxis-pand , in het Zwinderse-kanaal stroomde. Bron tekst Frans Litmaath.

 

Foto 3:  Wikkelarij van de Heemaf (1925-1930)?

Foto 4 en 5:  eerste verkeerslicht in Nederland gemaakt door de Heemaf (1932)

Foto 6: bijschrift 3 schroefpompen (1925). Gemaal ?

Foto 7: telefonie fabricage Heemaf, wellicht in Coevorden?  Een identieke telefoon uit 1952 heb ik nog werkend in huis naast een moderne huistelefoon van Philips.

Foto 8: geen informatie

Foto 9: geen informatie

Foto 10. Een prachtige foto van een jongetje van een jaar of 10 bij een stator? van de Heemaf . Datering 1-12-1924 wanneer ik naar de database kijk die is opgezet door wijlen Jaap Tuik. Alleen is fotonummer 3143 niet vermeld in de database. Hij eindigt bij 3142 met de opmerking negatieven onleesbaar, verkleefd. Vervolgens gaat de beschrijving verder met nummer 3150.

Foto 11: geen informatie. Heemaf Coevorden ?

Foto 12: geen informatie, maar aan het drijfwerk te zien moet dit uit de beginjaren van de Heemaf zijn.

Foto 13: tekenkamer van de Heemaf (1940-1950)??

Foto 14: Grote hal Heemaf ?

 

Bron: Het Heim / HHG

 

Wie weet meer informatie over de foto's. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7770191

Wie is online

We hebben 68 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!