Jos Verberk stuurde mij enkele foto's voor de rubriek "industrieel erfgoed met nog werkende Heemaf motoren". Hij was bij de Goorse Braakmolen geweest en had daar gezien dat deze molen werd aangedreven door een Heemaf SKA motor. Deze 35 pk elektromotor is daar in de jaren vijftig geplaatst om de molen ook bij windstilte te kunnen gebruiken om het graan te malen.

De geschiedenis van de Goorse Braakmolen gaat terug naar 1842 toen de bakker Hendrik van Buren een vergunning kreeg om in Goor een molen te bouwen om zijn graan te malen. Later raakte de molen in verval en in 1856 werd de Braakmolen op een andere locatie gebouwd door de gebroeders de Jong - met onderdelen van de oude braakmolen. In de twintiger jaren van de vorige eeuw zorgen de stoommachines en elektriciteit voor stilstand bij de molens. Vanaf 1923 tot 1951 lag de molen aan de ketting en was de molen flink in verval geraakt. In 1951 werd de molen gerestaureerd en toen werd ook de Heemaf SKA motor geplaatst. Nu is de molen eigendom van de vereniging de Hollandsche molen.

De Goorse Braakmolen is een achtkantige stellingmolen en ruim 22 meter hoog. Alle wieken zijn voorzien van de gestroomlijnde Van Bussel neuzen om het rendement van de wieken te verhogen. Twee wieken hebben zeilen ,de andere twee zijn voorzien van zo genaamde "Ten Have kleppen". De snelheid van deze wieken worden hiermee automatisch geregeld ,zodat de wieken niet te snel gaan draaien.  Alle apparatuur in de molen met uitzondering van de motor functioneert en bij een bezoek zullen de molenaars u met alle plezier alles demonstreren. 

De Braakmolen is elke zaterdag van 09:30 tot 12:30 en woensdag van 13:30 tot 16:30 geopend voor publiek. 

Adres: 

  • Mulderskamp 2-B
  • 7471 PA Goor 

 

De Braakmolen, bron: www.braakmolen.nl

Bron: www.braakmolen.nl 

 

De SKA motor (type NK7648) heeft nummer 711928 en aangezien in 1955 de 500.000e en in 1960 de 1.000.000e SKA motor uit de fabriek kwam schat ik deze van 1958. Foto's Jos Verberk.

 

Een aantal SKA sleepring ankermotoren uit de jaren dertig gemaakt bij de Heemaf. Een aantal modellen lijken veel op de SKA motor die gebruikt is in deze molen. Mocht ik informatie over dit model tegen komen zal ik het bij het artikel plaatsen.

  

Reclame van de Heemaf over zijn SKA motoren in molens uit de jaren dertig /veertig van de vorige eeuw. Bron: Heemaf Post van HHG 

Foto's: Jos Verberk

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829947

Wie is online

We hebben 60 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!