NL-ZlHCO 0464.2 56304-logo

In 1946 ontving de Heemaf een lading schoenzolen die werden uitgedeeld aan het personeel. Directeur Keus van de Heemaf was één van de mensen die zich ervoor ingezet hadden om deze en andere goederen te regelen voor zijn personeel.  WO II had Nederland aan de rand van de afgrond gebracht en er was gebrek aan alles. 

Hoogstwaarschijnlijk kreeg hij de schoenzolen van het bedrijf General Electric uit Amerika, mede door zijn zeer goede contacten met dat bedrijf. De eerste contacten zijn daar gelegd door oprichter Hofstede Crull, die daar tussen 1891 en 1893 korte tijd werkte en veel ervaring opdeed voordat hij de Heemaf oprichtte. Op 8 maar 1946 ontving Keus een dankbrief van het personeel. In eerste instantie dachten wij dat dit met de Marshallhulp uit Amerika te maken had, maar dit hulpplan ging pas 2 jaar later - in 1948 -  van start, dus de schoenzolen zijn een initiatief geweest van de Heemaf zelf.

NL-ZlHCO 0464.2 56302

Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad. De hulp bestond tussen 1948 en 1952 concreet uit geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen.

Voor veel mensen maakte deze hulp het verschil tussen leven en dood. Uiteindelijk bedroeg de Marshallhulp een totaalwaarde van 12,4 miljard dollar vanuit de Verenigde Staten. Hiervan kwam 1,5 miljard ten goede aan het verwoeste Duitsland, waardoor dit land de oude, waardeloos geworden Reichsmark op 20/21 juli 1948 kon vervangen door de Duitse mark en de lege winkelschappen weer gevuld konden worden. Ook de andere landen die profiteerden van de Marshallhulp kregen hierdoor een belangrijke impuls voor de opbouw van hun industrieën en energievoorziening. 20% van de hulp was een lening, 80% was gift. 

NL-ZlHCO 0464.2 56304 
Bron: Holec Historisch Genootschap/ Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. Informatie: Wikipedia.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829366

Wie is online

We hebben 434 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!