Van 25 februari tot en met 9 maart 1918 werd in Utrecht de tweede jaarbeurs gehouden. Er waren 1019 deelnemers waarvan 690 uit Nederland. De eerste wereldoorlog was de aanleiding voor de oprichting van deze jaarbeurs. Internationale handel nam af door de oorlog maar de Nationale handel nam toe omdat veel producten nu ook in Nederland werden geproduceerd. Daarvoor had men een platform nodig en een centraal punt om handelscontacten te leggen. Dit werd de jaarbeurs. Ook Floris Hazemeyer was op deze beurs van de partij net als alle grote bedrijven uit Nederland zoals de Heemaf, Philips, Stork, Smit enz. Op de website van het Eye filmmuseum uit Amsterdam kwam ik een prachtige promotiefilm tegen van de jaarbeurs uit 1918 en daar liep H.M. Koningin Moeder (Emma) langs een beursstand met op de achtergrond duidelijk de letters Hazemeyer. Deze film was ook te vinden op You Tube zodat ik hem hier kan presenteren.
Op ongeveer 10:30 in onderstaande film zien we de Koningin voorbij lopen bij het bord van de stand van Hazemeyer.
Bron: www.eyefilm.nl
Tweede jaarbeurs in Utrecht (1918) met op de achtergrond tussen de lantaarn en H.M. Koningin Moeder Emma zien we het bord Hazemeyer met nummer 131 of 151 dat is slecht te zien.
Bron: Eye.nl / Youtube
De jaarbeurs in Utrecht uit 1918 begon met een optocht van de deelnemers.
Een mooi plaatje van de Nederlandse Huistelefoonmij tijdens de optocht. De telefoon was wellicht een inspiratie voor de Heemaf die later ook telefoontoestellen begon te fabriceren. Bron: Geheugenvannederland.
In 1918 staat Floris Hazemeijer op de 2e jaarbeurs in Utrecht. Zie hieronder een deel van de deelnemerslijst en op nummer 361 een foto van Floris Hazemeijer.
Bron: Utrechts Archief, Geheugen van Nederland.
{jcomments off}
Comments powered by CComment