Films

Het eerste verkeerslicht in de wereld werd in 1868 in Londen geplaatst bij the Houses of Parliament op de hoek van de Bridge Street en New Palace Yard. De verkeerslichten waren niet voor het gewone verkeer maar om te zorgen dat de militaire politie kon oversteken. De eerste verkeerslichten in Nederland stonden in Den Haag en werkten met neon ringen, afkomstig van de Heemaf fabrieken (1928).

De Laan van Meerdervoort in Den Haag, was al in de jaren twintig van de vorige eeuw een drukke verkeersader. Daarom experimenteerde de politie in 1928 op het kruispunt Laan van Meerdervoort - Anna Paulowna straat met automatische verkeerslichten (fabricaat Heemaf). Dit waren de zogenoemde HEEMAF-lichten maar leken niet op de tegenwoordige lichten.

Neonverlichting
Deze HEEMAF-lichten bestonden uit een serie ringen van neonverlichting, die als afpelringen van buiten naar binnen één voor één aan- of uitgingen, van groen naar rood. Dit 'verkeerslicht' verving het klapbord waarmee de agenten met de hand het verkeer regelde.

De HEEMAF bracht dit systeem in serie-productie vanaf 1931, maar het werd al snel vervangen door de verkeerslichten die we nu kennen. Of de Heemaf daar ook bij betrokken was weet ik niet, maar dat gaan we uitzoeken. De eerste moderne typen verkeerslichten (met de kleine verkeerslichtjes voor voetgangers) in Den Haag werden in september 1936 geplaatst op de kruising Grote Marktstraat / Wagenstraat. Toch werden de Heemaf verkeerslichten bij de Anna Palovnastraat pas in november 1953 vervangen door de stoplichten die we nu kennen.Anna Paulownastraat hoek Laan van Meerdervoort, het nieuwe verkeerssignaal met hoofdinspecteur Snethlage (1932).

Nogmaals de Anna Paulownastraat  met de Heemaf neon ringafpel-stoplichten.

Prent eerste verkeerslichten in Nederland (Heemaf), bron: Het Heim/HHG.

FILM 1  - Den Haag (1932)
Hieronder een unieke YouTube film waarop de verkeerslichten van de Heemaf verschillende keren te zien zijn (Den Haag 1930)


Bron: YouTube

Bron: Archief Heemaf. (Heemaf-Post, 1932 nr.25 december,p.434-436)

FILM 2 - Den Haag (1932-1938)( met op 0.53 de verkeerslichten van de Heemaf).

Bron: YouTube

Vlissingsche Courant 19-11-1931

Heemaf briefkaart 1929. Bron: HHG

Willy Ahlers vond nog wat juridische informatie over het verkeerslicht van de Heemaf uit 1932. Klik op de foto hieronder om het complete document in te zien (pdf).

Juridische informatie over het verkeerslicht 1932

Verbeteringen aan het verkeerslicht

In 1934 werd op de Expositie van nieuwe uitvindingen in Londen door de Heemaf een verbetering van het verkeerssein gedemonstreerd.

Bron: de  autokampioen (5-11-1934)

Productie van verkeerslichten naar Dortmund

We zijn erachter gekomen dat de Heemaf verkeerslichten in productie zijn genomen in de vestiging in Duitsland,  Heemaf S.K.A. Motorenwerk A.G. Dortmund. Zie onderstaande mooie reclame posters en patent informatie. De verkeerslichten moeten dus tussen 1930-1936 zeker ook in Duitsland zijn verkocht en mogelijk in meer Europese landen, dus mocht iemand een museum weten waar een Heemaf verkeerslicht te bewonderen is horen wij dit graag.

Bron: Holec Historisch Genootschap / Willy Ahlers

7 markante punten van het Heemaf verkeerssein(1931)

Reclameblad Heemaf 1931
Bron: Heemaf archief/youtube/Budve.nl

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

HHG Video Box

Cloud tag

Laatste nieuws

Laatste reacties

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3827021

Wie is online

We hebben 265 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!