Dhr. Ad Holster stuurde mij een doos vol EMF Dordt en Smit Slikkerveer materiaal die ik de komende weken op deze website en op www.willemsmithistorie.nl zal laten zien. Er zit uniek materiaal bij. Hieronder een voorproefje.
Het hoofdpersoneel van EMF Dordt in 1942. Geheel rechts vooraan met pijp is directeur Boogaerdt.
Jacob Hendrik Kann
De man in de tweede rij (2e van rechts) lijkt veel op Jacob Hendrik Kann, bedrijfsleider van EMF Dordt tussen 1929 en 1942, die in 1944 in Auschwich de dood vond. Ook de tijd klopt exact (1942, stond achterop de foto). De foto is gemaakt rond zijn 12,5 jarig jubileum. Op weg naar kamp Westerbork ontsnapte hij met zijn 4 kinderen uit de trein. Hij offerde zich op door richting Duitse soldaten te rennen. Hij werd opgepakt, maar de kinderen ontsnapten en doken onder. Zij overleefden de oorlog. Jacob Hendrik Kann kwam om in Auschwitz, zijn vrouw in Huizen. Allebei in het jaar 1944.
Hieronder meer informatie over Jacob Hendrik Kann.
http://www.stolpersteine-dordrecht.nl/het_voorbije_joodse_dordrecht_de_heldendaad_van_jaap_kann.html
De werkgroep Stolpersteine Dordrecht wil de ongeveer 200 Joden uit Dordrecht, die slachtoffer werden van de Holocaust, herdenken door voor ieder een gedenksteen te maken en deze in de straten van Dordrecht te plaatsen zodat dit nooit vergeten wordt. Waar kom nu het woord "Stolpersteine" vandaan ?
Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is met eenvoudige letters de volgende tekst geslagen:
- naam van het slachtoffer
- geboortedatum van het slachtoffer
- datum en plaats van deportatie van het slachtoffer
- datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord
De stenen worden gefabriceerd in het atelier van kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden vervolgens door hemzelf of met de hulp van de jeugd aangebracht in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer als laatste heeft gewoond. De stenen worden ook wel eens "Stenen des Aanstoots" genoemd.
Er zijn inmiddels meer dan 23000 stenen geplaatst over Duitsland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië, en Hongarije. In Nederland werd de eerste struikelsteen gelegd op 29 november 2007 in de plaats Borne.
Een "Stolperstein" kost 150 Euro per stuk. U kunt deze stichting steunen via deze link: http://www.stolpersteine-dordrecht.nl/steun.html
EMF Dordt 1938. Het het plaatsen van de karakteristieke elektromotor als reclame object op het EMF gebouw. De foto is genomen op het dak van het EMF gebouw. Links zien we de dakrand. Met dank aan Joop Pieters voor zijn aanwijzing.
Prachtige foto van de gebouwen van EMF Dordt uit 1942.
Met dank aan dhr. Ad Holster.
Comments powered by CComment