Ebes inventaire renumerotationIn 1911 bouwde Baron Floris Van Loo de eerste elektriciteitscentrale in Langerbrugge, op de westelijke oever van het kanaal Gent-Terneuzen in België. Deze centrale maakte de industriële ontwikkeling voor de hele kanaalzone mogelijk. In die periode huisvestte de centrale twee turbo alternatoren van 2000 kilowatt, draaiend op stoom die geleverd werd door drie Babcock & Wilcox ketels. In 1912 was de verdeling van elektriciteit uitgebreid tot 17 gemeenten in en rond Gent. De centrale kreeg de naam Centrales Électriques des Flandres et du Brabant of kortweg CEFB en werd officieel in gebruik genomen in juni 1914.

Tussen 1919 en 1924 vonden er flinke uitbreidingen plaats en rond die tijd kwam men in contact met Hidde Nijland, oprichter van Systeem Coq uit Utrecht. Coq leverde vervolgens de beschermde schakelinrichting voor deze elektrische centrale en de bedieningslessenaars waren allen voorzien van NIEAF meters. In 2014 kregen wij enkele unieke foto's van Coq Utrecht, geplakt op karton met de originele beschrijving. Waarschijnlijk zijn de foto's gebruikt voor folder of een boekje van de NIEAF. De elektrische centrale in Lanagerbrugge bestaat vandaag de dag niet meer.Op onderstaande link lees je meer over de geschiedenis van deze centrale en vooral over de teloorgang van dit industrieel erfgoed in België.

http://www.gentcement.be/2013/09/respect-voor-het-industrieel-erfgoed-de-geschiedenis-van-het-ecvb

CoqFlandres1

 

CoqFlandres2 CoqFlandres4

 

Drie foto's van Systeem Coq met bedieningslessenaars voor de Centrales electriques des Flandres voorzien van NIEAF meters. Datering 1919-1925. Bron: HHG 

Nieaff2NIEAF - In 1901 begon NIF (Nederlandse Instrumenten Fabriek) als een van de eerste Nederlandse bedrijven met de productie van aanwijs instrumenten, zoals paneelmeters, omvormers en draagbare meetinstrumenten voor elektrische installaties in de Nederlandse industrie. In 1913 echter wijzigde NIF in NIEAF (Nederlandse Instrumenten en Apparaten Fabriek) én werd de firma officieel geregistreerd bij de kamer van koophandel in Utrecht.  Jaren later volgden fusies tot Nieaf-Smitt en sinds 2012 heet het bedrijf Mors Smitt. Het bedrijf is nog steeds gevestigd in Utrecht. (foto NIEAF bron: Archief Utrecht)

Hieronder nog twee foto's Coq met schakelinrichting voorzien van NIEAF meters t.b.v. onderstation "Kostverloren" van de G.E.W. Amsterdam en daaronder onderstation Weert of Werd (moeilijk te lezen achterop de foto). Datering 1919-1925. Bron: HHG

CoqOnderstationKostverlorenAmsterdam

 

CoqOnderstationWeert 

Bron: HHG

Comments powered by CComment

Mede mogelijk gemaakt door: 
  
     

De KB archiveert deze website als Digitaal Erfgoed in het kader van een charter van Unesco. 

Contact gegevens:

 

HOLEC HISTORISCH GENOOTSCHAP
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@holechistorie.nl 
Mobiel: 06 19009274