Nieuwsflits

Heemaf generator in elektriciteitscentrale Kudus (Nederlands Indië 1925-1930)

In Kudus / Koedoes, een regentschap in de provincie Jawa Tengah (voormalig Nederlands Indië) werden begin 1900 veel fabrieken gebouwd voor winning van suiker. Deze fabrieken en ook de steden rondom het gebied hadden elektriciteit nodig en waren voor die tijd zeer modern ingericht. Bedrijven als Heemaf, Werkspoor, Stork en Smit waren verantwoordelijk voor vele elektriciteitscentrales die in Nederlands Indië waren aangelegd. De generatoren, ketels en transformatoren vinden we vandaag de dag nog steeds bij veel oude fabrieken en elektriciteitscentrales in Indonesië. De stroom werd veelal opgewerkt door Waterkrachtcentrales.  In de NMVW collectie vond ik enkele foto's die voor de geschiedenis van de Heemaf interessant zijn. 

{jcomments off}

Werkzaamheden in de elektriciteitscentrale van Koedoes/ Kudus (1925-1930). We zien een generator van de Heemaf met het kenmerkende 6 hoekige logo en een ketel van Stork ?. Bron: NMVW, Creative Commons  

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Machinehal Heemaf en Hazemeyer geschilderd door kunstenaar Herman Heijenbrock

Herman Heijenbrock was een bekende kunstschilder met een passie voor het schilderen van arbeid, nijverheid en industrie. Hij schilderde zwoegende arbeiders in fabrieken, kolenmijnen en andere industrie. Zijn zeer interessante collectie van honderden schilderijen is tentoongesteld in Gemeentemuseum Helmond. 

Rechts een zelfportret uit 1916 van Johann Coenraad Herman Heijenbrock (Amsterdam, 27 juli 1871 - Blaricum, 18 maart 1948). Bron: Wikipedia. 

Bron: Nederlands Openlucht Museum

 

Beide schilderijen zijn gemaakt tussen 1925 en 1935  Zie ook DEZE LINK. Bron: Oyfo Techniekmuseum (voorheen Techniekmuseum het Heim in Hengelo. digitaal ontvangen van Willy Ahlers HHG.

{jcomments off}

Schrijf reactie (0 Reacties)

Schoenzolen voor de Heemaf (1946)

NL-ZlHCO 0464.2 56304-logo

In 1946 ontving de Heemaf een lading schoenzolen die werden uitgedeeld aan het personeel. Directeur Keus van de Heemaf was één van de mensen die zich ervoor ingezet hadden om deze en andere goederen te regelen voor zijn personeel.  WO II had Nederland aan de rand van de afgrond gebracht en er was gebrek aan alles. 

Hoogstwaarschijnlijk kreeg hij de schoenzolen van het bedrijf General Electric uit Amerika, mede door zijn zeer goede contacten met dat bedrijf. De eerste contacten zijn daar gelegd door oprichter Hofstede Crull, die daar tussen 1891 en 1893 korte tijd werkte en veel ervaring opdeed voordat hij de Heemaf oprichtte. Op 8 maar 1946 ontving Keus een dankbrief van het personeel. In eerste instantie dachten wij dat dit met de Marshallhulp uit Amerika te maken had, maar dit hulpplan ging pas 2 jaar later - in 1948 -  van start, dus de schoenzolen zijn een initiatief geweest van de Heemaf zelf.

NL-ZlHCO 0464.2 56302

Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad. De hulp bestond tussen 1948 en 1952 concreet uit geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen.

Voor veel mensen maakte deze hulp het verschil tussen leven en dood. Uiteindelijk bedroeg de Marshallhulp een totaalwaarde van 12,4 miljard dollar vanuit de Verenigde Staten. Hiervan kwam 1,5 miljard ten goede aan het verwoeste Duitsland, waardoor dit land de oude, waardeloos geworden Reichsmark op 20/21 juli 1948 kon vervangen door de Duitse mark en de lege winkelschappen weer gevuld konden worden. Ook de andere landen die profiteerden van de Marshallhulp kregen hierdoor een belangrijke impuls voor de opbouw van hun industrieën en energievoorziening. 20% van de hulp was een lening, 80% was gift. 

NL-ZlHCO 0464.2 56304 
Bron: Holec Historisch Genootschap/ Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. Informatie: Wikipedia.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Rento Hofstede Crull en zijn 4 dochters

Op 27 december 1894 trouwde - elektriciteitspionier en oprichter van de Heemaf - Hofstede Crull met Aleida Dikkers. Ze was knap, intelligent en zeer beschaafd. Haar vader was oud kantonrechter Hendricus Dikkers. Aleida had acht jaar moeten wachten op deze dag. Tussen 1894 en 1898 woonde het gezin in Borne. Het echtpaar kreeg vier dochters tussen 1895 en 1902, voor Hofstede Crull ook vier teleurstellingen. Hij kreeg geen zoons die zijn pas verworven naam konden doorgeven.

Trouwfoto van het echtpaar Hofstede Crull- Dikkers, december 1894. Aleida overleed in 1928, zes jaar later hertrouwde Hofstede Crull met de Duitse Elisabeth Kühn. Aleida Johanna Hendrika Dikkers was de enige dochter van Hendricus Dikkers en van Johanna Dikkers uit Borne.

Zijn dochters
Johanna werd geboren op 27 augustus 1895, Cartharina op 1 mei 1897, Wolthera op 30 maart 1900 en Aleida op 1 mei 1902. Bij de geboorteaangifte van de laatste twee trad Floris Hazemeyer op als getuige. Catharina vertelde dat Hofstede Crull een strenge huisvader was en haar moeder kalm en rustig. Er waren drie kindermeisjes of gouvernantes. De opvoeding was volgens de gegoede kringen in Twente, veel aandacht voor omgangsvormen en een strenge selectie voor de te bezoeken scholen en vriendinnetjes. Geldzorgen waren er niet Aleida kon zeker bij de zeer gegoede inwoners van Twente gerekend worden en Hofstede Crull had al snel een fors inkomen. Hofstede Crull was veel op reis, maar hij maakte ook tijd vrij voor zijn gezin, autoritjes en vakanties. Het was zeker in die tijd niet mogelijk dat één van zijn dochters het werk van haar vader zou kunnen voortzetten.

De vier dochters, van links naar rechts: Johanna (1895), Catharina (1897), Wolthera (1900) en Aleida (1902). Johanna (‘Janny’) trouwde met de zakenman Oscar Garschagen, Catharina (‘Puppe’) trouwde eerst met ir. Charles Stork, scheidde van hem, ging kunstgeschiedenis studeren en trouwde met de Zwolse jurist Hendrik Bouman. Wolthera maakte naam als pottenbakster en trouwde met de psycholoog Werner Eduard Albert Hermanns uit Dortmund, die werkzaam was op de Quakerschool in Eerde. De jongste dochter Aleida (‘Tin’) was actief binnen de antroposofische beweging van Rudolf Steiner en bleef ongehuwd. 

Lees meer: Rento Hofstede Crull en zijn 4 dochters

Schrijf reactie (0 Reacties)

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829285

Wie is online

We hebben 307 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!