Films

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

In 1901 vond de ingenieur Herbert Booth de stofzuiger uit. De zogenaamde "Booth Machine". De apparaten waren zwaar (50 kg) en werden gemonteerd op wagentjes die getrokken werden door paarden. Booth ging met de stofzuiger langs de deur, de machine bleef buiten staan en met een lange slang werd er binnen schoon gemaakt. Men had dus 2 mensen nodig om het apparaat te bedienen. Een stofzuiger was in die tijd alleen voor de zeer rijken te betalen.

Er kwamen al snel lichtere stofzuigers op de markt en later ook veel kleinere en hand zamere stofzuigers. Deze werden in de dertiger jaren een groot succes. Bijna de helft van alle Nederlanders had rond 1938 een stofzuiger in huis. Heemaf kon natuurlijk niet achter blijven en speelde daar handig op in met een mooi en kleurrijk vorm gegeven stofzuiger.

Hieronder een promo film van de Heemaf uit 1937. 

 
Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Eind twintiger jaren van de vorige eeuw begon de Heemaf met het maken van stofzuigers met de onverwoestbare Heemaf motor. Op 1 juli 1938 kreeg men het predicaat "goedgekeurd door de Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen". De stofzuiger werd dan ook zeer veel verkocht in Nederland vanwege de moderne look en degelijkheid van het apparaat.

Zij hadden in die tijd al een zeer goed gevoel voor commercie zoals je ziet in het promo filmpje uit 1938. Een filmpje met alles erop en eraan. Het enige wat zij toen misten was internet en e-mail. Bij deze is dat 79 jaar na dato alsnog geregeld, jammer genoeg zijn ze niet meer te bestellen, alleen via marktplaats kom je ze soms nog tegen. 

Fabricage/inpakafdeling voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Dhr. J. de Graaf stuurde ons deze mooie reclamefoto van een Heemaf stofzuiger.

 

Reclame stofzuigers Heemaf 1938 Reclame stofzuigers Heemaf 1941

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940 

 

Heemaf stofzuiger pop-up kaart uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Een reclameauto van de Heemaf. Een unieke manier om de stofzuiger bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

Reclame stofzuigers Heemaf 1938 Reclame stofzuigers Heemaf 1938

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Een stofzuiger als haardroger. Als je dat vandaag de dag op deze manier gebruikt zal men toch denken dat er een draadje los zit.

Reclame voor stofzuigers van de Heemaf 1930-1940

Certificaat voor stofzuigers van de Heemaf 1938

Bron: Foto's HCO Zwolle / Holec Historisch Genootschap, Film: Willy Ahlers

Reacties  

# StofzuigerJoke van Ree 22-03-2016 00:41
Geachte heer/mevrouw,

Bij toeval kwam ik op internet bij uw site terecht. Nu wil het geval dat ik in het bezit ben van een Heemaf stofzuiger. Ik kreeg hem na het overlijden van mijn zus, als laatste overlevende van mijn ouderlijk gezin.
De stofzuiger doet nog steeds dienst, al moet ik bekennen dat hij alleen in de kelder gebruikt wordt. Hij is mij (al 82 jaar) te zwaar om de trappen op te tillen. De stofzuiger is van voor de oorlog af als enig exemplaar zowel door mijn ouders als mijn zus gebruikt. Vernieuwd is het snoer en de buigbare slang. Maar zuigen doet hij perfect.

Dat ik u dit mail komt doordat mijn vader er ooit bij vertelde dat de fabriek, die deze stofzuiger gemaakt heeft een grote machine fabriek was, die tijdens de grote crisis van voor de oorlog zijn vakbekwame mensen niet wilde ontslaan. Economisch gezien is het maken van onverslijtbare producten natuurlijk geen goede oplossing, maar de werknemers zullen de mentaliteit van de werkgever uitermate gewaardeerd hebben!
Hierbij stuur ik u een paar foto's van de stofzuiger, jammer genoeg zonder het kenmerkende geklepper van de oranje dop.

Met vriendelijke groet,
Mw. J. van Ree


Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


HHG Video Box

Cloud tag

Laatste nieuws

Laatste reacties

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
2577282

Wie is online

We hebben 77 gasten en geen leden online

Nieuwsbrief

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd