Op 27 december 1894 trouwde - elektriciteitspionier en oprichter van de Heemaf - Hofstede Crull met Aleida Dikkers. Ze was knap, intelligent en zeer beschaafd. Haar vader was oud kantonrechter Hendricus Dikkers. Aleida had acht jaar moeten wachten op deze dag. Tussen 1894 en 1898 woonde het gezin in Borne. Het echtpaar kreeg vier dochters tussen 1895 en 1902, voor Hofstede Crull ook vier teleurstellingen. Hij kreeg geen zoons die zijn pas verworven naam konden doorgeven.
Trouwfoto van het echtpaar Hofstede Crull- Dikkers, december 1894. Aleida overleed in 1928, zes jaar later hertrouwde Hofstede Crull met de Duitse Elisabeth Kühn. Aleida Johanna Hendrika Dikkers was de enige dochter van Hendricus Dikkers en van Johanna Dikkers uit Borne.
Zijn dochters
Johanna werd geboren op 27 augustus 1895, Cartharina op 1 mei 1897, Wolthera op 30 maart 1900 en Aleida op 1 mei 1902. Bij de geboorteaangifte van de laatste twee trad Floris Hazemeyer op als getuige. Catharina vertelde dat Hofstede Crull een strenge huisvader was en haar moeder kalm en rustig. Er waren drie kindermeisjes of gouvernantes. De opvoeding was volgens de gegoede kringen in Twente, veel aandacht voor omgangsvormen en een strenge selectie voor de te bezoeken scholen en vriendinnetjes. Geldzorgen waren er niet Aleida kon zeker bij de zeer gegoede inwoners van Twente gerekend worden en Hofstede Crull had al snel een fors inkomen. Hofstede Crull was veel op reis, maar hij maakte ook tijd vrij voor zijn gezin, autoritjes en vakanties. Het was zeker in die tijd niet mogelijk dat één van zijn dochters het werk van haar vader zou kunnen voortzetten.
De vier dochters, van links naar rechts: Johanna (1895), Catharina (1897), Wolthera (1900) en Aleida (1902). Johanna (‘Janny’) trouwde met de zakenman Oscar Garschagen, Catharina (‘Puppe’) trouwde eerst met ir. Charles Stork, scheidde van hem, ging kunstgeschiedenis studeren en trouwde met de Zwolse jurist Hendrik Bouman. Wolthera maakte naam als pottenbakster en trouwde met de psycholoog Werner Eduard Albert Hermanns uit Dortmund, die werkzaam was op de Quakerschool in Eerde. De jongste dochter Aleida (‘Tin’) was actief binnen de antroposofische beweging van Rudolf Steiner en bleef ongehuwd.
4 dochters van Hofstede Crull rond 1905. Bron: Europeana.eu
Een van de dochters trouwde met Charles Stork en de eerste kleinzoon werd Hendrik Casper genoemd. Toch nog een HC in de familie! Hofstede Crull was geen echte huisvader waar je spelletjes meedeed. Toen één van de kleinkinderen Apa zei in plaats van Opa was Apa een goede naam en die bleef in gebruik. Na de lagere school en lessen van een gouvernante waren er de vervolgscholen in Hengelo en Enschede. Toen één van zijn dochters erg ziek werd reisde hij met haar naar de beroemde dokter Jung in Zurich. Na haar scheiding van Charles Stork trouwde Catharina met jurist Hendrik Jan Bouman en ging in Zwolle wonen.
De Villa naast de Heemaf fabriek aan de Bornsestraat 5 in Hengelo. Hofstede Crull en zijn familie woonde hier van 1898 tot 1912.
Brief gericht aan Catharina Bouwman-Hofstede Crull (1930).
Artistieke zussen
De zussen Woltera en Catharina Hofstede Crull hadden artistieke vaardigheden. Woltera ging hierin verder en werd een bekende kunstenares/ Zij richtte in 1928 pottenbakkerij de Ooyman op. Klik HIER voor haar biografie.(foto rechts: Wolthera Hofstede Crull aan de draaischijf (1950).
Onlangs kregen wij 2 pentekeningen opgestuurd met daarop de naam C. Hofstede Crull en dat blijkt de andere artistieke zus, Catharina Hofstede Crull te zijn die deze tekening gemaakt heeft. De man op de tekening is Jan Eefting. Het verhaal van de familie is, dat er wel eens een kunstenaar/kunstenares op de "Eeftinge Erve" logeerde en dat ze als dank daarvoor deze tekeningen hebben gekregen. "Eeftinge Erve" is een boerderijtje in het dorpje Gees. Jan Eefting woonde in 1935 in dit boerderijtje.
Tekening: Gienus Meijering, Historische Vereniging ”Klenckerheugte” te Oosterhesselen
Bron: HHG
{jcomments off}
Reacties mogelijk gemaakt door CComment