In 1907 werd in Leiden de tentoonstelling "Electriciteit in woning en ambacht" georganiseerd door de Maatschappij van Nijverheid. De aanleiding voor de tentoonstelling was de opening van de nieuwe gemeentelijke elektriciteitscentrale van Leiden, die in september 1907 werd geopend. Dit was de eerste draaistroom centrale in Nederland met 3000 volt spanning. De tentoonstelling liet allerlei mogelijke toepassingen van elektriciteit zien zoals een salon en een eetkamer in het "Het electrische huis". Dit huis had elektrische verlichting, ventilatoren, verwarming en een stofzuiginrichting. In de "Electrisch" ingerichte keuken’ was naast elektrische kookapparatuur ook een strijkinrichting opgenomen. N.V. Hengelosche Electrische En Mechanische Apparaten Fabriek (Heemaf) werd opgericht in 1908 als voortzetting van de firma Hofstede Crull & Willink was daar vertegenwoordigt met een interessante stand voorzien van zelf gemaakte elektrische apparaten en een grote schakelkast met de letters Heemaf in 390 lampjes.

Geheel bovenaan zien we de grote schakelkast van de Heemaf en ook het logo met de naam in 390 gloeilampjes is zichtbaar. Mocht iemand betere foto's tegen komen dan houd ik me aanbevolen.

Het was de allereerste tentoonstellingen waar Hofstede Crull met zijn splinternieuwe Heemaf aan deelnam. Willem Benjamin Smit exposeerde niet op deze tentoonstelling, maar was toch aanwezig met dynamo's gekoppeld aan de pompen van Machinefabriek "Jaffa" Louis Smulders & Co. Er waren exposanten uit binnen- en buitenland.{jcomments off}

Professor Hendrik Antoon LorentzHet doel van de tentoonstelling was natuurlijk het promoten van elektrische apparaten voor in de woning. De "stedelijke lichtfabriek" zoals de elektrische centrale in Leiden werd genoemd, had daar natuurlijk ook baat bij want hoe meer elektrische apparaten er verkocht werden hoe meer aangesloten huizen en hoe groter het stroomverbruik. Dit was de eerste beurs waar men onder de naam Heemaf vertegenwoordigd was. Men werd bekroont met een ere-diploma. De openingsrede werd gedaan door de beroemde Professor Lorentz, een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde 1902. Hij legde de basis voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein. De tentoonstelling werd bezocht door 28373 betalende bezoekers en was een groot succes. 

 

 

Stedelijke lichtfabrieken Leiden (1925).

Bron: gedenkschrift der tentoonstelling elektriciteit in woning en ambacht 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!